Kissankynsi

Latinankielinen nimi

Uncaria tomentosa

Englanninkielinen nimi

Cat's claw

Yleiskuvaus ja hyödyt

Uncaria tomentosa, joka tunnetaan yleisesti nimellä Cat's claw (kissankynsi), on puumainen köynnös, joka on kotoisin Amazonin sademetsästä ja muista Etelä- ja Keski-Amerikan alueista. Sen tunnistaa helposti erottuvista koukkumaisista piikeistään, jotka muistuttavat kissan kynsiä. Tämän köynnöksen kuorta ja juurta on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä Etelä-Amerikan lääketieteessä.

Yleisimpiä käyttöaiheita Uncaria tomentosalle:

Immuunijärjestelmän tuki:

Kissankynttä on laajalti käytetty immuunijärjestelmää säätävänä aineena. Sitä pidetään tehokkaana vahvistamaan immuunivastetta, ja sitä käytetään usein kuumeen, väsymyksen ja kroonisten tulehduksellisten sairauksien oireiden hoitoon. Säätely tapahtuu useiden mekanismien kautta, erityisesti vaikuttamalla immuunisoluja.

Ensisijainen vaikutusmekanismi liittyy transkriptiotekijä NF-κB:n estämiseen. NF-κB:llä on ratkaiseva rooli immuunivasteessa, erityisesti tulehduksen ja solujen eloonjäämisen säätelyssä. Estämällä NF-κB:n aktivointia Uncaria tomentosa voi estää erilaisten tulehdusgeenien ilmentymisen, mikä vähentää tulehdusta ja mahdollisesti moduloi immuunivastetta. Uncaria t. laukaisee voimakkaan immunomodulaation vähentämällä merkittävästi TNF-alfan ja IFN-alfan tasoja sekä kallistuen IL-10:n modulaatioon. Näin se voi moduloida sytokiinien tasoja, mikä korostaa sen potentiaalia terapeuttisena aineena.

Anti-inflammatori:

Samoja mekanismeja on myös Uncaria tomentosan anti-inflammatoristen ominaisuuksien taustalla ja sitä on perinteisesti käytetty  erilaisten tulehduksellisten tilojen, kuten niveltulehduksen, limapussin tulehduksen, lupuksen ja kroonisen väsymysoireyhtymän hoidossa. Sen anti-inflammatorinen vaikutus liittyy moniin eri bioaktiivisiin yhdisteisiin: alkaloidit, glykosidit, tanniinit, terpenoidit, flavonoidit ja fytosterolit.

Antimikrobiaali:

Uncaria tomentosalla on erittäin laaja antimikrobiaalinen teho sekä bakteeri-, virus-, hiiva- että parasiitti-infektioihin. Tämäkin teho tulee moninaisten mekanismien kautta esim. pentasykliset oksindoli alkaloidit voivat häiritä mikrobien normaalia funktiota ja niiden kasvua, tanniinit ja flavonoidit taas vaikuttavat bakteerien ja hiivasienien solukalvoihin aiehuttaen solujen tuhoa. Terpenoidit ja sterolit voivat muuntaa mikrobien solukaljoen läpäisevyyttä, aiheuttaen solukuoleman. Tämä kaikki samalla kun se tukee ihmisen puolustusjärjelmää!

Cat's claw:n on tutkimuksissa todettu tehoavan myös joihinkin vaikeasti hoidettaviin mikrobeihin kuten Borrelia burgdorfer. Teho tulee sekä immuunipuolustuksen tuen että suoran antimikrobiaalisten mekanismien kautta. Cat's claw pystyy tehoamaan kaikkiin borrelian olomuotoihin, spirokeettaan, pyöreään muotoon ja biofilmiin.

Etelä-Amerikassa kissankynnen juurta ja kuorta on käytetty historiallisesti monien terveysongelmien, kuten mahahaavojen, ripulin ja muiden ruoansulatusvaivojen hoitoon. Yrtin tulehduksia hoitavat ominaisuudet saattavat vaikuttaa sen tehokkuuteen näissä ruoansulatuskanavan sairauksissa.

Näiden käyttöjen lisäksi Uncaria tomentosaa on tutkittu sen bioaktiivisten yhdisteiden vuorovaikutuksesta erilaisten biologisten kohteiden kanssa, kuten niiden sitoutumisesta RBD–ACE-2 -sidontapaikkaan ja SARS-CoV-2 RBD-piikkiproteiinin sisällä, mikä viittaa mahdollisiin laajempiin sovelluksiin lääketieteellisessä tutkimuksessa

Varoitukset:

Ei suositella raskauden ja imetyksen aikana otettavaksi. Voi vaikuttaa vereen ohentavasti, joten verenohennuslääkkeitä syövän tulisi keskustella käytöstä hoitavan lääkärin kanssa. Potentiaalisen verta ohentavan vaikutuksen takia suositus on tauottaa yrtin käyttö kaksi viikkoa ennen leikkauksia.

Tutkimukset: