CFS, IBS, vatsa, Borrelioosi, aivosumu, yliherkkyydet jne.

PYSTYMME USEIN 
AUTTAMAAN myös
vaikeissa tilanteissa

"...haluan vain sanoa kuinka kiitollinen olen..."
- Eräs potilaamme (alla lisää)
RULLAA ALAS

Kokemuspohjaisesta tulospohjaiseen lääketieteeseen

Monilla potilaistamme on käyntejä kymmenillä eri ammattilaisilla. Älä menetä toivoasi.

Moderni lääketiede on onnistunut selättämään monia tauteja ja se on erinomainen hoitamaan akuutteja ongelmia. Valitettavasti moderniin maailmaan kuuluvat monimutkaiset krooniset ongelmat eivät ole niiden joukossa. Jos perimmäinen syy oireiden taustalla, ei ole suoraviivaisesti löydettävissä tai sen löytäminen vaatisi monen erikoisalan välistä yhteistyötä, jäädään liian usein hoitamaan vain oireita.

Meille tuleva on normaalisti kärsinyt vuosia, on jo käynyt läpi perinteiset hoitolinjat ja epäilee voidaanko häntä ollenkaan auttaa. Onneksi me voimme usein auttaa - olemmekin hoitaneet potilaita jo 25:stä eri maasta.

Borrelioosi, ME/CFS, Crohn, IBS - me voimme auttaa

Potilaamme kärsivät tyypillisesti pitkäaikaisista, vaikeahoitoisista ongelmista kuten krooninen borrelioosi ja oheisinfektiot, krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS) ja/tai vatsan ongelmista (Crohn, IBS,IBD), joiden erityisasiantuntija olemme.

Meidän hoitomallimme on tehokas. Mittaamme nykytilanteen käyttämällä oirepisteytyksiä ja eri laboratorioiden kehittyneempiä testejä määrittääksemme lähtötason. Haluamme nähdä todellista edistymistä oireiden vakavuudessa, esiintymisessä ja elämänlaadussa. Tämä filosofia on hionut hoitomallejamme. Etsimme jatkuvasti uusia lähestymistapoja ja pidämme ainoastaan osat, jotka toimivat. Monimutkaisissa ongelmissa hoito ei ole yksinkertaista. Ihmisen keho on monimutkainen kokonaisuus toisiinsa kytkettyjä järjestelmiä, joten usein monia osia pitää korjata merkittävän edistymisen saavuttamiseksi.

Meidän johtava lääkärimme Marjo Valonen on rakentanut ja hionut muiden kliinikoiden kanssa jatkuvasti kehittyvän lähestymismallin näihin vaikeisiin ongelmiin. Malli toimii kuin sipulin kuorinta: hoidamme syitä aihealue kerrallaan, kunnes toipuminen tapahtuu. Olemme etsineet ympäri maailmaa parasta tietoa ja osaamista eri osa-alueisiin.

Katsotaan seuraavaksi miten malli toimii käytännössä. Alla on esimerkki monimutkaisesta ja vaikeasti hoidettavasta tapauksesta, johon ei aiemmin ollut löytynyt apua:

Tapausesimerkki: halvaantunut urheilija

Tämä on yksi klinikkamme varhaisempia monimutkaisia tapauksia (pidemmän ajan tuloksien arvioimiseksi)

Esimerkkipotilaamme on keski-ikäinen, aiempi ammattiurheilija. Hän urheili edelleen 600 tuntia vuodessa aktiivisesti harjoitellen, pääasiassa maastohiihtoa, kuntosalia ja golfia. Hän oli tulossa takaisin golfmatkalta etelästä, kun hänen vasen puolensa halvaantui. Hän etsi diagnoosia 15 kuukauden ajan eri lääkäreiden kanssa: tarjolla oli osittainen halvaantuminen, migreeni, aivohalvaus, masennus, krooninen väsymysoireyhtymä, nivelkivut, ehkä MS-tauti, homealtistus, ehkä psykiatrinen ongelma.  

Tie päätyi pyörätuoliin.

Hän sai neuroborrelioosidiagnoosin 15 kuukautta halvaantumisen jälkeen. 9 kuukautta antibioottihoitoa auttoi jonkin verran, mutta hän edelleen käytti rollaattoria. Hoito ei enää edennyt.

Tästä meidän työmme alkoi:

Lähtötilanne, kilpi oli lahja vanhoilta tiimikavereilta

Hoito-ohjelmamme ydin oli nujertaa infektiot. Hänen tapauksessaan merkittäviä tekijoitä etenemiselle olivat myös ruokayliherkkyyksien mittaaminen ja eliminointi, sekä antibioottien vahingoittaman vatsan ja suoliston korjaaminen:

"Olin nukkunut 12-16 tuntia päivässä 23 kuukautta - kärsin aivosumusta ja muistihäiriöistä kun olin hereillä. Jo kahdessa viikossa hoitojen aloittamisesta ja pahiten yliherkistyneiden ruoka-aineiden eliminoinnista (ananas, banaani) unen määrä putosi kahdella tunnilla, mieleni alkoi kirkastua ja muistini alkoi toimia."

Usein pitääkin puuttua useampaan asiaan ennenkuin isoja edistymisaskeleita tapahtuu. Tässä piilee yksi merkittävä ajatusansa - yhden asian korjaaminen voi tuntua turhalta, jos se ei heti auta, mutta se voi ollakin pakollinen osa toipumisessa. Tämä potilas seurasi hoitomalleja tarkasti (kuin olisi harjoitellut kilpailuihin), mikä teki edistymisen seuraamisesta ja hoitomallin säätämisestä suoraviivaista. Hänen edistymisensä oli tasaista.

+6 kuukautta, voi hiihtää lyhyitä matkoja (huom, hänen "lyhyt" voi olla toisille jotain muuta)

Kyseessä oli neuroborrelioosi, jossa tauti diagnosoitiin myöhäisessä vaiheessa, kun bakteeri oli jo levinnyt syvälle kehoon. Sillä oli ollut aikaa kaivautua paikkoihin, joista sitä on vaikeaa häätää. Tällainenkin tapaus on tyypillisesti hoidettavissa, mutta se vaatii enemmän työtä ja aikaa. Nyrkkisääntönä voisi ajatella, että mitä kauemmin ja vaikeammin sairas, sitä pidempi toipuminen.

Tämä tapaus ei ole yksittäinen erikoistapaus klinikallamme, vaan kuvaa melko hyvin vastaavia tilanteita ja toipumisprosesseja. Prosessi on aina yksilöllinen. Meillä on potilaita, jotka melkein ponnahtavat kuntoon ja toisia, jotka tarvitsevat paljon enemmän työtä ja tukea. Tyypillisesti nuoret toipuvat erityisen nopeasti. Neuroborrelioosi halvausoireineen vaatii eniten työtä.

+10 kuukautta, voi pelata golfia, golfauto apuna puolet kierroksesta

Eräs henkilökuntamme jäsen tuli töihin, eikä ollut nähnyt esimerkkipotilastamme vähään aikaan. Hän oli kuitenkin tyytyväinen edistymisestä, koska esimerkkipotilaamme tuli klinikallemme ilman rollaattoria. Hänen pitäessään hissin ovea auki ja tarjotessaan tukeaan, potilaamme sanoikin: "kiitti, mutta otan portaat" ja lähti kiipeämään lähes hissin vauhtia ylös viisi kerrosta klinikalle.

Johtava lääkärimme sanoikin, että tämä on se, mitä joka lääkärin pitäisi voida kokea työssään: vaikeasti sairaan potilaan paraneminen, pelkkien oireiden lievittämisen sijasta.

+22 kuukautta, rollaattori on pysyvästi talviteloilla

Emme koskaan unohda esimerkkipotilaamme soittoa klinikalle:
"Minulla on nyt vakava ongelma. Olen tanssinut kolme tuntia ja minulla ei ole korkokenkiä. Olin heittänyt kaikki korolliset kenkäni pois, koska tiesin, että en niitä enää ikinä pystyisi käyttämään. Tiedättekö paljonko maksaa aloittaa kenkäkokoelma tyhjästä?"

+34 kuukautta, parempi kuin terve

Tilanne nyt

"Oloni on parempi kuin vuosikymmeniin. Hiihdin yli 1000 kilometriä tänä talvena. Haluan vain sanoa, kuinka kiitollinen olen teille ja teidän lääkärinne työhön!!!"


Hän oli yksi tapauksista, joka antoi meille luottamusta jatkaa tällä tiellä ja olemme kiitollisia, että saimme olla osana hänen polkuaan takaisin terveeksi. Hänen tyyppisensä potilastapaukset valoivat perustukset sille, mitä me olemme tänään: vuosien kokemus siitä, miten onnistuneesti autetaan heitä, jotka eivät saaneet apua mistään.

Olemme auttaneet kymmeniä ihmisiä työkyvyttömyyseläkkeeltä takaisin terveeksi; nuoria pimeästä huoneesta kärsimästä rajuja kipuja takaisin kouluun ja elämään; ammattiurheilijoita, joiden vatsaoireet olisivat tuhoneet heidän uransa ja paljon muuta.

KORJAA TILANTEESI

Oletko valmis aloittamaan OMAN toipumisesi?

Ota YHTEyttä
TaKAISIN ALKUUN