Neilikka

Latinankielinen nimi

Syzygium aromaticum

Englanninkielinen nimi

Clove

Yleiskuvaus ja hyödyt

Syzygium aromaticum, tunnetumpi nimellä mausteneilikka, on kotoisin Malukan saarilta Indonesiasta. Nykyään sitä viljellään laajalti ympäri maailmaa trooppisilla alueilla. Mausteneilikka on ikivihreä puu, joka voi kasvaa jopa 12–20 metriä korkeaksi. Sen lehdet ovat suuret, kiiltävät ja aromikkaat, ja kukat kasvavat ryhmissä terminaalisissa kukinnoissa. Kasvin tunnetuin osa on sen nuput, jotka kerätään ennen kukkimista ja kuivataan käytettäväksi mausteena. Mausteneilikan aromaattinen ja lämmin maku on tullut olennaiseksi osaksi monia ruokia ja juomia ympäri mailman, mutta lisäksi sillä on merkittäviä terveysvaikutuksia.

Yleisimpiä käyttöaiheita:

Ruuansulatuksen edistäminen

Mausteneilikkaa on käytetty perinteisesti ruoansulatusvaivojen, kuten turvotuksen, kaasun muodostuksen ja pahoinvoinnin,lievittämiseen. Se stimuloi ruoansulatusentsyymien, ruoansulatusnesteiden, kuten mahahapon ja sappinesteen eritystä ja auttaa suoliston toimintaa. Näillä keinoin se edistää ruuan pilkkoutumista ja ravintoaineiden imeytymistä. Lisäksi neilikka edistää mahan ja suoliston limakalvoja suojaavan liman eritystä ja siksi sitä on käytetty vuotava suoli- ja mahahaavatilanteissa. Eugenoli, yksi mausteneilikan pääkomponenteista, vaikuttaa myös antiseptisesti suoliston mikrobistoon, tasapainottaen sitä ja ehkäisten mikrobiomin epätasapainosta johtuvia ruoansulatusongelmia.

Jo pelkkä neilikan tuoksu voi triggeröidä neurotransmitteri asetyylikoliinin erityksen, mikä puolestaan auttaa kehon parasympaattiseen tilaan, alentaen sydämen sykettä ja edistäen ruuansulatusta ja suoliston toimintaa.

Neilikkaa on menestyksellä käytetty myös pahoinvoinnin ja oksentelun hoidossa, varsinkin matkapahoinvointi-tilanteissa.

 

Mikrobilääkkeenä

Pääasiallisina vaikuttavina aineina mausteneilikassa katsotaan olevan eugenoli, eugenyyliasetaatti ja β-karyofylleeni. Eugenolilla on dokumentoitu analgeettisia, antioksidanttisia, antikanseroottisia, antiseptisiä, antidepressiivisiä, antispasmodisia, anti-inflammatorisia, antiviraalisia, antifungaalisia ja antibakteerisia vaikutuksia useita patogeenisia bakteereja, kuten resistenttiä Helicobacter pylorita, metisilliiniresistenttiä Staphylococcus epidermidista ja S. aureusta vastaan. Lisäksi eugenolin on havaittu suojaavan CCl4-indusoitua maksatoksisuutta vastaan ja osoittavan potentiaalista tehoa Candidan ja eri parasiittien, kuten Babesia, kihomadot, Giardia lamblia, Fasciola gigantica, Haemonchus contortus ja Schistosoma mansoni, lisääntymisen estämisessä.

Suoran antimikrobisen vaikutuksen lisäksi, neilikan antioksidantit tukevat immuunipuolussysteemiä, ehkäisten infektioita ja nopeuttaen niistä paranemista.

 

Tulehdusten ehkäisy ja hoito

Eugenolin anti-inflammatoriset ominaisuudet auttavat vähentämään tulehdusta ja turvotusta eri puolilla kehoa. Tämän vuoksi mausteneilikkaa käytetään usein luonnollisena hoitokeinona erilaisiin tulehduksellisiin sairauksiin.

 

Kivun lievitys

Mausteneilikkaa on perinteisesti käytetty hammassäryn lievittämiseen. Sen sisältämä eugenoli toimii luonnollisena kipulääkkeenä, joka voi vähentää kipua estämällä kipua välittävien aineiden tuotantoa ja rauhoittamalla kipuun liittyvää viestintää hermopäätteissä. Sen kipua lievittävä vaikutus tuli esiin mm. tutkimuksessa, jossa neilikkauutetta laitettiin paikallisesti ikeneen ennen toimenpidettä ja sen teho osoitettiin yhtä hyväksi kuin puudutusaineilla.

Varoitukset

Mausteneilikalla on pitkä käyttöhistoria, eikä normaaleilla annoksilla ole tullut esiin haittavaikutuksia.

Tutkimukset: