Baikalin vuohennokka

Latinankielinen nimi

Scutellaria baicalensis

Englanninkielinen nimi

Skullcap

Yleiskuvaus ja hyödyt

Scutellaria baicalensis, joka tunnetaan nimellä baikalin vuohennokka tai kiinalainen vuohenkukka, on monivuotinen yrtti, joka on kotoisin Itä-Aasiasta, erityisesti Kiinan, Korean, Japanin ja Mongolian alueilta. Se on arvostettu perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä (TKL), jossa sitä kutsutaan nimellä "Huang Qin". Kasvin käyttöhistoria lääkkeenä ulottuu yli 2000 vuoden taakse, pääasiassa Aasian kulttuureissa. Se kasvaa hyvin hiekkaisessa, kivikkoisessa maaperässä ja suosii aurinkoisia paikkoja.

Historiallisesti Scutellaria baicalensis -kasvia on käytetty moniin lääketieteellisiin tarkoituksiin, mikä heijastaa sen merkitystä TKL:ssa. Sen juuret, jotka kerätään keväällä tai syksyllä vähintään 3-4 vuotta vanhoista kasveista, ovat erityisen arvostettuja. Juuret sisältävät useita bioaktiivisia yhdisteitä, kuten baikaliini, wogoniini ja baikaleiini -flavonoideja, jotka ovat vastuussa monista sen terapeuttisista ominaisuuksista.

Scutellaria baicalensis -kasvin yleisimpiä käyttötarkoituksia ovat:

Tulehduksen lievitys ja antioksidanttinen vaikutus

Sitä käytetään laajalti sen tulehdusta ja hapettumista estävien vaikutusten vuoksi. Juuressa olevat flavonoidit auttavat vähentämään tulehdusta ja torjumaan oksidatiivista stressiä, mikä tekee siitä hyödyllisen esimerkiksi nivelreuman, allergioiden ja joidenkin ihosairauksien hoidossa.

Antioksidanttinen vaikutus tulee tutkimusten mukaan kahta eri tietä: vapaiden radikaalien keräyksen ansiosta ja antioksidanttisia entsyymejä stimuloimalla. Polysakkaridit WSPS′-1,WSPS′-2 ja erityisestiWSPS′-3 ovat antioksidanttisia, samoin sen flavononit baikalin, wogonosidi, krysiini ja niiden glykosidit.

Scutellaria baicalensis vähentää inflammatorisia NO, PGE2, TNF-a, IL-6 ja RAW264,7 yhdisteitä.

Antiviraali

Scutellaria baicalensis on yrtti, jota on käytetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä virustartuntoihin liittyvien oireiden hoitoon. Sen juuresta uutettu baikaliini on flavonoidiglykosidi, jolla on osoitettu olevan laaja-alainen antiviraalinen vaikutus. Antiviraalinen mekanismi perustuu sen kykyyn moduloida solujen signalointireittejä, sytokiinien ja kemokiinien ilmentymistä sekä solukuolemaa, jotka ovat tärkeitä tekijöitä virusten aiheuttamissa tulehdusreaktioissa.

Baikaliini voi inhiboida tai stimuloida JAK/STAT-, TLR- ja NF-κB-reittejä, jotka ovat vastuussa interferonien (IFN), interleukiinien (IL), SOCS1/3:n, proteiinikinaasi R (PKR):n, myxovirusresistess1 1 (Mx1:n) ja aktivattooriproteiini-1 (AP-1):n tuotannosta. Nämä molekyylit ovat osa solujen synnynnäistä ja hankittua immuunivastetta viruksia vastaan. Baikaliini voi myös estää virusten aiheuttamaa solukuolemaa, joka johtaa kudostuhoon ja oireiden pahenemiseen.

 

Scutellaria baicalensis yrttiä on tutkittu kliinisesti eri virusinfektioiden hoidossa, kuten hengitystieinfektiot, COVID-19, influenssa, hepatiitti B ja C sekä herpes simplex. Niiden mukaan Scutellaria baicalensis voi vähentää virusten määrää veressä, parantaa maksan toimintaa, lievittää oireita ja lyhentää sairauden kestoa. Yrtin turvallisuusprofiili on hyvä, eikä vakavia haittavaikutuksia ole raportoitu.

Neuroprotektiivinen ja rauhoittava

Scutellaria baicalensis tunnetaan myös sen neuroprotektiivisista ominaisuuksista. Sitä on käytetty neurologisten tilojen, kuten ahdistuksen, unettomuuden ja kouristusten hallinnassa. Rauhoittavat vaikutukset johtuvat suurelta osin sen vaikutukseen GABA (γ-aminovoihappo) -reseptoreihin aivoissa. Lisämekanisminia on sen pro-inflammatoristen sytokiinien ilmentymistä ja ydinfaktori (NF)-κB:n aktiivisuutta vähentävä vaikutus.

Eläintutkimuksissa sen on havaittu vähentävän Alzheimerin tautiin liittyviä amyloidikertymiä ja tätä aihealuetta tutkitaan lisää

Varoitukset:

ei suositella raskauden aikana tai imettäville. Ei suositella yhtä aikaa käytettäväksi statiinien tai verta ohentavien lääkkeiden kanssa.

Tutkimukset: