Palsamiköynnös

Latinankielinen nimi

Schisandra chinensis

Englanninkielinen nimi

Schisandra

Yleiskuvaus ja hyödyt

Schisandra chinensis eli Idänpalsamiköynnös on ollut perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä käytössä jo yli 2000 vuotta. Itä-Aasian Nanai-heimon metsästäjät mm. käyttivät Schisandraa lisäämään kestävyyttä kylmissä oloissa ja parantamaan pimeän näköä. Köynnös, joka voi kasvaa jopa 8 metriä pitkäksi, kasvaa luontaisesti Pohjoiskiinan metsissä ja Venäjän Kaukoidässä. Kiinalaisessa lääketieteessä se on erittäin arvostettu ja siitä käytetään lempinimeä Viiden maun hedelmä, koska sen marjojen sanotaan sisältävän kaikki viisi perusmakua: suolaisen, makean, happaman, pistävän ja karvaan, mikä vastaa perinteisen kiinalaisen filosofian viittä elementtiä.

Sen farmakologiset ja biologiset vaikutukset liittyvät pääasiassa dibentsosyklo-oktaadieenilignaaneihin, vaikka tietyt polysakkaridit saattavat myös olla merkityksellisiä. Schisandran lignaanit ovat suvulle ominaisia ja niitä on tutkittu lukuisissa tutkimuksissa. Nämä tutkimukset ovat vahvistaneet Schisandran adaptogeeniset vaikutukset, sen stimuloivan vaikutuksen keskushermostoon, hepatoprotektiiviset ominaisuudet ja potentiaalin syövän ehkäisyssä.

 

Yleisimpiä käyttöaiheita:

Adaptogeeni ja anti-inflammatori

Schisandraa koskeva tutkimus on melko vakuuttava siinä, että se on voimakas ahdistusta ehkäisevä yrtti, sen lisäksi, että se pystyy kohottamaan mielialaa alentamalla stressiä ja parantamalla henkistä suorituskykyä. Schisandraa auttaa kehoa vastustamaan stressin vaikutuksia ja palauttamaan fysiologisen tasapainon. Aasian metsästäjät ja urheilijat ovat käyttäneet jo pitkään Schisandraa parantamaan fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä. Samalla se lisää vastustuskykyä tauteja ja stressiä vastaan, lisäämään energiaa sekä fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä. Samalla, kuten muutkin adaptogeenit, se tukee immuunipuoluksen toimintaa.

Erittäin runsaasti tehokkaita antioksidantteja sisältävä Schisandra auttaa taistelemaan vapaiden radikaalien vaurioita vastaan, mikä vähentää tulehdusreaktiota. Tämä puolestaan ​​vaikuttaa positiivisesti immuunijärjestelmään ja voi auttaa suojaamaan valtimoita kovettumiselta, säätelemään verensokeria, ehkäisemään diabetesta ja pitämään kehon PH-tasot normaalina. Sen anti-inflammatorisilla ominaisuuksilla on myös havaittu olevan kemo-suojaavia ominaisuuksia, mikä tarkoittaa, että se auttaa suojaamaan terveitä kudoksia tiettyjen syöpälääkkeiden haitallisilta vaikutuksilta.

Stressin lievitys ja kognitiivisen toiminnan parantaminen

Schisandran on havaittu alentavan kehon kortisolitasoja (stressihormonia) ja hallitsevan tehokkaasti stressin aiheuttamia serotoniinin ja adrenaliinin muutoksia. Tämä adaptogeeninen marja taistelee myös stressiin liittyvää lisämunuaisen väsymystä vastaan. Samalla se korjaa tilaan vaikuttavaa ja liittyvää verensokerin heittelyä. Schisandran on havaittu parantavan muistia, keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta, koordinaatiota ja aistien toimintaa. Sitä onkin käytetty hyvin laajaan valikoimaan neurologisia tiloja, päänsäryistä Alzheimerin tautiin.

Maksaa suojaava

Schisandran tunnetaan hepatoprotektiivisista vaikutuksistaan, jotka auttavat suojaamaan maksaa toksiineilta ja edistämään maksan terveyttä. Sitä käytetään usein maksasairauksien ehkäisyssä ja maksan toiminnan parantamisessa. Se on fantastinen maksan myrkkyjen poistaja - maksa on kehon suurin eliminaatioelin ja Schisandran on osoitettu tukevan maksaa sen detoksifikaatioprosessissa, joka sitoo endogeenisiä ja eksogeenisiä jätteitä ja myrkkyjä ja poistaa ne kehosta. Suuri osa tästä aktiivisuudesta johtuu ilmeisestä voimakkaasta antioksidanttiaktiivisuudesta, joka spesifisesti tehostaa maksan glutationin antioksidanttijärjestelmää, ja raportoidusta kyvystä indusoida maksan mikrosomaalista sytokromi P-450:tä ja stimuloida proteiinin ja maksan glykogeenin biosynteesiä. Se auttaa suojaamaan maksaa ravinnon sisältämien toksiinien ja ympäristön aiheuttamilta vaurioilta, parantaa maksan yleistä toimintaa ja stimuloi uusien maksasolujen kasvua.

 

 

Anti-aging eli pitkä ikäisyys/ ihon terveys

Usein perinteisen kiinalaisen lääketieteen pitkäikäisyyden kaavoissa käytetty Schisandramarja ylläpitää elinvoimaa ja tukee tervettä solujen toimintaa. Se mm. tukee mitokondrioiden, elimistön energiantuottajien terveyttä ja toimintaa. Se lisää ATP-tuotantoa, vähentää vapaiden happiradikaalien (ROS) muodostumista ja suojaa mitokondrioiden kalkalvoja ja rakenteita. Pitkäikäisyystutkijat pitävät elämän liittyvän nimenomaan mitokondrioiden terveyteen ja toimintaan. Schisandran voimakkaat antioksidanttiset ja tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet auttavat vähentämään erilaisten kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja syövän riskiä.

Schisandra on myös suojaa ihoa ympäristön rasitukselta, myrkyiltä ja liialliselta altistumiselta äärimmäisille sääolosuhteille, vähentäen siten juonteita. Täynnä antioksidantteja, mukaan lukien tärkeimmät C- ja E-vitamiinit, Schisandran vahvat supistavat ominaisuudet mahdollistavat ihon kosteuden säilyttämisen ja täyteläisyyden. Samalla se tukee immuunipuolustussoluja pitämään ihoa kunnossa. Nämä ominaisuudet auttavat iho-ongelmien paranemisessa ja auttaa ihoa säilyttämään kimmoisuutensa. Schisandra voi myös suojata UVB:n aiheuttamilta ihovaurioilta.

Ei siis ihme, että Schisandra uute on ollut Kiinan kuninkaallisten suosiossa ja Aasiassa sitä on käytetty tuhansia vuosia ihonhoitotuotteissa.

Vinkki: lisää lempivoiteiseesi pari tippaa Schisandra-uutetta ja nauti!

Syövän ehkäisy

Useissa tutkimuksissa Schisandran on havaittu estävän syöpäsolujen toimintaa mm. maksa-, rinta- ja munasarjasyövässä sekä mahalaukun ja virtsarakon syövissä. Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa Schisandrin B polyfenoliyhdisteen havaittiin estävän merkittävästi paksusuolen syövän kasvua (Vanessa Anna Co et al 2024). Nämä ominaisuudet liittyvät vahvasti Schisandran anti-aging vaikutuksiin.

Seksuaaliterveys

Perinteisesti Schisandraa on käytetty lisäämään seksuaalista energiaa ja hoitamaan seksuaalisia toimintahäiriöitä. Schisandra sisältää yli 30 lignaania, joilla sekä fytoestrogeenisia että testosteroneita nostavia vaikutuksia. Siksi sekä miehet että naiset ovat käyttäneet sitä parantamaan seksuaalista kestävyyttä ja lisäämään libidoa.

Varoitukset

Schisandraa on syöty tuhansien vuosien ajan myös ruokana ja sitä pidetään hyvin turvallisena. Lieviä sivuvaikutuksia voivat olla ruoansulatushäiriöt ja ihottuma. Schisandra saattaa edistää kohdun lihasten supistumista, joten raskaana olevien naisten ei pidä sitä käyttää.

Tutkimukset: