Rosmariini

Latinankielinen nimi

Rosmarinus officinalis

Englanninkielinen nimi

Rosemary

Yleiskuvaus ja hyödyt


Rosmarinus officinalis
, tunnettu yleisesti nimellä rosmariini, on aromaattinen ikivihreä yrtti, joka on kotoisin Välimeren alueelta. Rosmariini on tunnettu neulasmaisista lehdistään ja erityisestä puumaisesta aromistaan, ja se on suosittu sekä keittiöyrttinä että lääkinnällisistä ominaisuuksistaan johtuen. Yrtti sisältää useita bioaktiivisia yhdisteitä, kuten rosmariinihappoa, karnosiinihappoa ja eteerisiä öljyjä, kuten sineolia, kamferia ja alfapineenia, jotka edistävät sen terveyshyötyjä.

Rosmariinin yleisimpiä käyttöaiheita ovat:

Kognitiivisen toiminnan parantaminen

Rosmariinia käytetään sen mahdollisen muistia ja keskittymiskykyä parantavan vaikutuksen vuoksi. Erityisesti rosmariinin eteerisen öljyn tuoksu on yhdistetty kognitiivisen suorituskyvyn parantumiseen. Positiivisista vaikutuksista aivoihin on julkaistu myös paljon tutkimuksia. Keskeisiä muistiin ja aivotoimintaan liittyviä yhdisteitä rosmariinissa ovat rosmariinihappo ja karnosiinihappo. Karnosiinihappo on voimakas antioksidanttinen yhdiste, joka on erityisen tehokas taistelussa aivoissa olevia vapaita radikaaleja vastaan. Mielenkiintoisesti tämä antioksidantti ei kohdistu vapaisiin radikaaleihin ennen kuin ne alkavat vahingoittaa aivosoluja. Lisäksi karnosiinihappo stimuloi aivoja tuottamaan "hermokasvutekijää" (NGF), joka on tärkeä terveille aivoille ja hermostolle.

Muistia parantavien vaikutusten vuoksi on rosmariinia tutkittu myös Alzheimerin taudin ehkäisyssä ja saatu lupaavia tuloksia rosmariinin kyvystä suojata aivoja tulehdukselta ja amyloidiβ -muodostumiselta. Rosmariinilla on osoitettu olevan myös kykyä vaikuttaa neurokemiallisiin polkuihin, jotka ovat mukana muistin muodostumisessa ja säilyttämisessä.

Tulehduksen ja kivun lievitys

Rosmariini sisältää useita anti-inflammatorisia yhdisteitä, kuten rosmariinihappo, karneolihappo ja karneosoli, jotka vähentävät tulehdusreaktiota ja kipua monien yhteentoimivien mekanismien kautta. Tätä ominaisuutta on käytetty kliinisesti hyväksi mm. nivelkivuissa.

Vaikutusmekanismeihin kuuluvat mm. yhdistelmä inflammaatioreaktioon osallistuvien avainentsyymien (esim. COX-2) ja -reittien inhibitiota ja voimakasta antioksidanttista vaikutusta. On havaittu myös neutrofiilien toiminnan estämistä, MMP-9 -toiminnan estämistä ja NF-kB-reitin modulointia. Rosmariinihappo ja karnosiinihappo laskevat proinflammatorisia interleukiineja ja TNF-α:aa. Lisäreitti inflammaation laskemiseen tulee rosmariinin kyvystä inhiboida lipoksigenaasireittiä.

Antimikrobinen vaikutus

Rosmariinin lehdissä olevilla polyfenoliset yhdisteillä on myös laajaa antimikrobista vaikutusta ja perustuu monien eri yhdisteiden yhtäaikaiseen vaikutukseen. Ne mm. interaktoivat solukalvojen kanssa, muuttavat geneettistä materiaalia ja ravinteiden saantia, muuntavat elektronien kuljetusta ja rasvahappojen tuotantoa. Näin ne tehokkaasti haittaavat ja estävät invasoivien mikrobien eloonjäämistä. Rosmariinia onkin laajasti käytetty infektioiden ehkäisyssä ja hoidossa.

Hiusten kasvu

Yksi huomiota saanut hyöty rosmariinissa on sen mahdollinen kyky stimuloida hiusten kasvua. Rosmariini sisältää monia ravinteita ja tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia, jotka voivat rauhoittaa tulehtunutta ja kutisevaa päänahkaa. Se auttaa myös avaamaan tukkeutuneet hiusten follikkelit, tarjoten luonnollisen ratkaisun hilseen hoitoon ja kosteuttamaan päänahkaa.

Rosmariinin sisältämä karnosiinihappo on todettu auttavan kudosten ja hermopäätteiden parantumisessa, mukaan lukien päänahan, mikä voi auttaa hiusten kasvun palautumisessa. Paikallisvaikutuksiin kuuluu mikroverenkierron parantaminen ja DHT:n estäminen, joka on keskeinen tekijä hiustuppien kutistumisessa ja hiustenlähdössä.

Varoitukset

Ei suositella raskauden aikana tai korkeasta verenpaineesta kärsiville. Kosmeettisessa käytössä voi aiheuttaa ihoreaktioita, herkistää auringonvalolle.

Tutkimukset: