Lakritsinjuuri

Latinankielinen nimi

Glycyrrhiza glabra

Englanninkielinen nimi

Licorice

Yleiskuvaus ja hyödyt

Glycyrrhiza glabra, joka tunnetaan yleisesti nimellä lakritsi, on monivuotinen yrtti Fabaceae-perheestä. Se on kotoisin Lähi-idästä ja Kaakkois-Euroopasta, mutta käyttö levinnyt ympäri maapallon. Se tunnetaan makeasta juurestaan, jota käytetään monissa lääkinnällisissä ja kulinaarisissa sovelluksissa. Juuren makeus johtuu pääasiassa glykyrritsiinistä. Suvun tieteellinen nimi tulee kreikan sanoista glykeia ja rhiza, jotka tarkoittavat "makeaa juurta''.

Yleisimpiä Glycyrrhiza glabra -juuren käyttöaiheita:

Hengitystie oireet

Lakritsi voi lisätä liman muodostumista keuhkojen putkijärjestelmässä. Vaikka tämä voisi vaikuttaa yskän tai vilustumisen kannalta väärältä, terve limaneritys itse asiassa edistää hengityselimien toimintaa ja estää vanhaa, tahmeaa limaa tukkimasta hengitysteitä. Lakritsinjuuri onkin usein komponenttina apteekkien yskänlääkkeissä. Immuniglobuliini E:n estomekanismi voi lieventää IgE:n aiheuttamia tilanteita kuten dermatiittia ja astmaa. Lakritsinjuuri voi myös laskea inflammatoristen sytokiinien IL-1, IL-6, and TNF-α määriä, mikä lievittää monia oireita. Lakritsinjuuri rentouttaa keuhkoputkien supistumista ja esim. in-vivo tutkimuksessa havaittiin, että lakritsinjuuriuute vähensi yskänrefleksiä 35,6%.

Antiviraali

Lakritsinjuuren sisältämien yhdisteiden kyky estää virusten replikoitumista on tutkittu mm.:herpes simplex, Epstein–Barr, Human cytomegalovirus, hepatiitti A, B, and C,Influenssa, HIV, Varicella zoster, SARS coronavirus ja SARS-CoV-2.

Ruuansulatus

Lakritsijuuri on luonnollinen antasidi, joka auttaa lievittämään närästystä, ruoansulatushäiriöitä, mahalaukun- ja suoliston haavaumia, refluksi- ja GERD-oireita. Se elvyttää ruoansulatuskanavan limakalvoa, suojaa vatsalaukun limakalvoa, nopeuttaa sen korjautumista ja palauttaa tasapainoa.

Yksi lakritsin pääkomponenteista on glykyrritsiinihappo, voimakas anti-inflammatorinen aine, jonka on todettu estävän toksisen helicobacter pylorin kasvua. Diureettisten ja lievästi laksatiivisten vaikutustensa vuoksi lakritsinjuuri voi myös vähentää vatsan turvotusta, nesteen kertymistä ja ummetusta. Lakritsinjuurella on omia antimikrobiaalisia ominaisuuksia, mutta erityisen arvokas se on myös toimimalla synergistinä eli voimistalla monien muiden yrttien vaikutusta. Lakritsinjuuri onkin mukana monien perinteisten yrttisekoitusten ainesosana.

Adaptogeeni ja antidepressantti

Lakritsin adaptogeeniset ominaisuudet ovat olleet pitkään tunnettuja ja mm. lääkäri Dioscorides antoi lakritsinjuurta Aleksanteri Suuren armeijan sotilaille parantaakseen heidän voimaansa ja kestävyyttänsä. Tutkimukset osoittavat, että lakritsi on voimakas adaptogeeninen yrtti, joka auttaa kehoa hallitsemaan stressihormoni kortisolia tehokkaammin. Se on erittäin hyvä tuki uupuneille lisämunuaisille ja sitä käytetään parhaiten ajanjaksoina, jolloin krooninen väsymys ja uupumus johtavat toistuviin sairauksiin.

Lakritsissa tiedetään olevan 8 erilaista antidepressanttista yhdistettä, joita kutsutaan MOA:n (monoamiinioksidaasin) estäjiksi. Nämä inhibiittorit ovat voimakkaasti antidepressanttisia. Myös sen sisältämillä isoflavaanilla ja isoflaveenilla on osoitettu olevan antidepressanttisia ominaisuuksia.

Lakritsilla on laaja kirjo terapeuttisia vaikutuksia, mukaan lukien anti-syöpä, anti-aterogeeniset, maksaa suojaavat ja anti-diabeettiset ominaisuudet. Nämä vaikutukset johtuvat suurelta osin kasvin bioaktiivisista yhdisteistä, jotka vuorovaikuttavat eri biologisiin polkuihin elimistössä.

Varoitukset:

Ei suositella raskauden tai imetyksen aikana käytetäväksi. Ei suositella korkeista verenpaineista kärsiville. Pitkä käyttö voi johtaa hypokalemiaan eli veren kalium tasojen liialliseen laskuun, joten pitkäaikaisen käytön aikana suositellaan kalium-arvojen seuraamista verestä.

Tutkimukset: