Venäjänjuuri

Latinankielinen nimi

Eleutherococcus senticosus

Englanninkielinen nimi

Siberian ginseng

Yleiskuvaus ja hyödyt


Siperian ginseng
, tieteelliseltä nimeltään Eleutherococcus senticosus, on pensas, joka on peräisin Itä-Aasiasta, mukaan lukien Kiina, Japani, Korea ja Venäjä. Sitä kutsutaan joskus myös nimellä eleutero. Sillä on pitkä historia perinteisessä yrttilääketieteessä, erityisesti perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä (TCM) ja venäläisessä kansanlääkinnässä. Siperian ginsengiä on käytetty vuosisatojen ajan TCM:ssä elinvoiman edistämiseksi, yleisen terveyden parantamiseksi ja eliniän pidentämiseksi. Sitä pidettiin perinteisesti adaptogeeninä, joka auttaa kehoa sopeutumaan stressiin ja palauttamaan tasapainon.

Venäjällä Siperian ginsengillä on historiaa useiden vuosisatojen takaa. Sitä on perinteisesti käytetty väsymyksen torjuntaan, fyysisen ja henkisen suorituskyvyn parantamiseen sekä vastustuskyvyn lisäämiseen stressiä ja sairauksia vastaan. Venäläiset tutkijat alkoivat tutkia Siperian ginsengiä 1900-luvun puolivälissä, mikä johti sen laajamittaiseen käyttöön adaptogeeninä ja tonic-lääkkeenä sekä perinteisessä että modernissa yrttilääketieteessä.

Eleuteron yleisimpiä käyttöaiheita ovat:

Adaptogeeni

Adaptogeenit ovat ainutlaatuinen ryhmä kasviperäisiä aineita, jotka auttavat kehoa sopeutumaan stressaaviin olosuhteisiin, kuten äärimmäiseen kuumuuteen tai kylmyyteen, infektioihin tai traumaan.

Siperian ginseng edistää palautumista rankan liikunnan ja äärimmäisen henkisen rasituksen jälkeen. Sen adaptogeeniset ominaisuudet tekevät siitä välttämättömän yrtin niille, jotka työskentelevät erittäin stressaavissa töissä tai suurta energiaa vaativissa toiminnoissa. Siperian ginsengiä käytetään usein väsymyksen torjumiseen, energiatason nostamiseen ja fyysisen kestävyyden ja kestävyyden parantamiseen. Uskotaan, että se tehostaa hapen käyttöä ja energian aineenvaihduntaa soluissa, mikä lisää kokonaisenergiatasoja ja vähentää väsymyksen tunteita.

Siperian ginseng on suosittu lisäravinne ammattiurheilijoiden keskuudessa, sillä se tarjoaa voimakkaan energiapiikin.

Energian tuotantoa lisäävät mekanismit ovat mm. mitokondrioiden toiminnan tukeminen, AMPK- (Adenosiinimonofosfaattikinaasi) entsyymin aktivaatio. AMPK säätelee solujen energiataloutta ja aineenvaihduntaa ja sen aktivaatio voi tehostaa glukoosinottoa, rasvahappojen hapettumista ja mitokondrioiden biogeneesiä. Siperian ginseng voi myös säädellä glukoosin aineenvaihduntaa soluissa, parantaen mahdollisesti glukoosinottoa, glykolyysiä ja mitokondriaalista hengitystä. Tehostunut glukoosin aineenvaihdunta voi lisätä ATP:n tuotantoa ja solujen energiatasoa.

Kognitiivisen toiminnan parantaminen

Joitain Siperian ginsengin perinteisiä käyttökohteita ovat kognitiivisen toiminnan, keskittymisen ja henkisen selkeyden parantaminen. Uskotaan, että se tehostaa henkistä suorituskykyä,muistia ja valppautta, mikä tekee siitä suositun valinnan kokonaisvaltaisen mielenterveyden edistämisessä.

Immuunijärjestelmä

Adaptogeenin toinen tärkeä vaikutus on "immunomodulaatio" eli prosessi, jolla immuunivaste säädetään haluttuun tasoon. Tämä saavutetaan osittain palauttamalla uupuneet lisämunuaiset - kun nämä rauhaset ylikuormittuvat, seurauksena voi olla eri järjestelmien hajoaminen elimistössä.

Siperian Ginseng tehostaa ja tukee immuunijärjestelmän vastetta, mikä tekee siitä mahdollisen luonnollisen vaihtoehdon eri immuunijärjestelmän sairauksien pitkäaikaishallintaan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se lisää lymfosyyttejä - tärkeitä immuunijärjestelmän komponentteja, jotka toimivat kehon ensisijaisena puolustuksena virustartuntoja vastaan.

Siperian ginseng voi stimuloida immuunisolujen, kuten T-solujen ja makrofagien, aktivaatiota ja toimintaa. Samalla se tukee Interferoni-gammaa (IFN-γ). IFN-γ on sytokiini, joka osallistuu immuunivasteisiin, mukaan lukien antiviraaliset ja antituumoritoiminnot.

Siperian ginseng voi vähentää tulehdusta, säätelemällä  Interleukiini-6 (IL-6), IL-1 ja Kasvutekijä-alfa (TNF-α) tasoja. Samalla se voi vaikuttaa tulehdusta hilllitsevän Interleukiini-10 (IL-10):n tuotantoon. Kaikki tämä voi auttaa hallitsemaan immuunijärjestelmän yliaktiivisuutta ja vähentää tulehdukseen liittyviä oireita. Ginsenoidit, bioaktiiviset yhdisteet siperian ginsengissä, voivat toimia antioksidantteina, jotka suojaavat soluja vapaiden radikaalien aiheuttamalta vauriolta ja tukevat immuunijärjestelmän terveyttä ja toimintaa.

Stressin lievitys

Siperian ginsengiä arvostetaan kyvystään säätää kortisolin ja adrenaliinin tasoja. Eleutero edistää rentoutumista, vähentää ahdistusta ja lievittää stressin vaikutuksia kehoon ja mieleen. Sitä käytetään emotionaalisen tasapainon tukemiseen ja rauhallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Seksuaaliterveys

Tämä monipuolinen yrtti on hyödyllinen sekä miehille että naisille seksuaaliterveyden alueella. Naisilla se tukee säännöllistä kuukautiskiertoa ja voi helpottaa kuukautis- tai PMS-oireita.

Se tarjoaa myös hedelmällisyyden lisäystä miehille, ja äskettäinen tutkimus havaitsi sen lisäävän merkittävästi vapaan testosteronin määrää, mikä johtaa parempaan siittiömäärään ja liikkuvuuteen.

Varoitukset

Siperian ginsengillä on pitkä historia perinteisessä käytössä ja se yleensä katsotaan turvalliseksi useimmille ihmisille asianmukaisesti käytettynä. Raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi välttää Siperian ginsengin käyttöä

Tutkimukset: