Auringonhattu

Latinankielinen nimi

Echinacea angustifolia et purpurea

Englanninkielinen nimi

Coneflower

Yleiskuvaus ja hyödyt

Echinacea,eli auringonhattu, on tunnettu yrtti, jota käytetään laajasti luontaislääkinnässä. Echinacea-sukuun kuuluu yhdeksän lajia, joista Echinacea purpurea ja Echinacea angustifolia ovat yleisimmin käytettyjä lääkinnällisiin tarkoituksiin. Alun perin Pohjois-Amerikasta peräisin oleva Echinacea tunnetaan erityisesti immuunijärjestelmää vahvistavista ominaisuuksistaan.

Yleisimpiä käyttöaiheita:

Immuunijärjestelmän vahvistaminen

Echinacea tunnetaan kyvystään stimuloida immuunijärjestelmää ja sitä käytetään yleisesti ehkäisemään ja hoitamaan vilustumista ja flunssaa. Se voi lyhentää sairastumisen kestoa ja lievittää oireita. Echinacea voi säädellä sytokiinien tuotantoa, mikä auttaa tasapainottamaan immuunivastetta ja vähentämään liiallista tulehdusreaktiota.

Echinacea stimuloi immuunijärjestelmää aktivoimalla makrofageja ja muita immuunisoluja. Tämä lisää fagosytoosia, eli kykyä niellä ja tuhota patogeenejä, mukaan lukien virukset. Echinacean käyttö voi vaikuttaa suotuisasti myös suoliston mikrobistoon, mikä parantaa yleistä immuunivastetta ja auttaa torjumaan viruksia.

Yleisimmät käytössä olevat Echinacean alalajikkeet ovat Echinacea purpurea ja Echinacea angustifolia. Niiden vaikutukset immuunijärjestelmään eroavat jonkin verran toisistaan esim. angustifolia stimuloi voimakkaammin makrofageja ja luonnollisia tappajasoluja (NK-solut).

 

Antiviraali

Echinacealla on antiviraalisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa ehkäisemään erilaisten virustautien, kuten herpes simplex -virusten, leviämistä ja lievittämään oireita. Sen teho perustuu useisiin biologisiin mekanismeihin, jotka tukevat immuunijärjestelmää ja auttavat torjumaan viruksia.

Echinacea sisältää yhdisteitä, kuten alkamideja, kahvihappojohdannaisia ja polysakkarideja, joilla on suoria antiviraalisia ominaisuuksia. Nämä yhdisteet voivat estää virusten replikaatiota ja vähentää niiden tarttuvuutta. Echinacea voi myös lisätä virusten lisääntymistä estäviä interferoneja.

Anti-inflammatori

Echinacea voi auttaa lievittämään erilaisten tulehduksellisten tilojen, kuten nivelreuman ja muiden autoimmuunisairauksien,oireita. Se sisältää yhdisteitä (alkamidit), jotka estävät syklo-oksigenaasin tuotannon. Syklo-oksigenaasi on tärkeä entsyymi inflammatorisen arakidonihapon aineenvaihdunnassa. Suurin pitoisuus alkamideja löytyy kasvin juurista. Echinacean tulehdusta estävät ominaisuudet tekevät siitä hyödyllisen vaihtoehdon tulehduksen vähentämiseen.

Nivelsairaudet

Echinacealla on tutkittu olevan vaikutuksia hyaluronihappoon ja rustoon. Hyaluronidaasi hajottaa hyaluronihappoa, joka on tärkeä komponentti sidekudoksissa ja nivelissä. Estämällä tätä entsyymiä,Echinacea voi auttaa säilyttämään hyaluronihapon tasoja, mikä puolestaan tukee sidekudosten ja nivelten terveyttä. Sen anti-inflammatoriset ominaisuudet helpottavat oireita. Nämä vaikutukset yhdessä tekevät Echinaceasta potentiaalisen vaihtoehdon nivelten terveyden ylläpitämisessä ja tulehduksellisten nivelvaivojen hoidossa.

Haavojen ja ihotulehdusten hoito

Paikallisesti käytettynä Echinacea-uutetta voidaan käyttää pienten haavojen, palovammojen ja hyönteisten puremien hoitoon. Se auttaa vähentämään tulehdusta ja edistää ihon paranemista.

 

Varoitukset

Echinacea on yleisesti ottaen turvallinen ja monille hyödyllinen yrtti. Se kuuluu Asteraceae-sukuun ja allergiat tälle ryhmälle on vasta-aihe Echinacean käytölle. Myös autoimmuunisairaudet ovat vasta-aihe. Tutkimuksissa raskauden aikaisesta käytöstä ei tullut haittoja esiin, mutta tutkimuksia ei vielä ole riittävästi ja siksi Echinacean käyttöä eisuositella raskauden tai imetyksen aikana ilman lääkärin ohjeistusta.

Tutkimukset: