Kurkuma

Latinankielinen nimi

Curcuma longa

Englanninkielinen nimi

Turmeric

Yleiskuvaus ja hyödyt


Curcuma longa
, joka tunnetaan yleisesti nimellä kurkuma, on vuosisatojen ajan käytetty erityisesti Aasian maissa sen lääkinnällisten ominaisuuksiensa vuoksi. Nämä ominaisuudet johtuvat pääasiassa sen polyfenolisista kurkuminoideista, joista kurkumiini on hallitsevin yhdiste. Kurkuman terveysvaikutukset ovat hyvin dokumentoituja eri perinteisissä ja nykyaikaisissa tutkimuksissa.

Yleisimpiä käyttötarkoituksia:

Anti-inflammatori ja kivunlievitys

Kurkumaa on historiallisesti käytetty anti-inflammatorisena aineena. Tämä ominaisuus johtuu pääasiassa kurkumiinista, mikä tekee siitä tehokkaan hoidon tulehduksellisissa sairauksissa kuten niveltulehduksissa ja reumataudeissa. Sen anti-inflammatoriset ominaisuudet ovat myös hyödyllisiä lihassärkyjen ja nivelkipujen hallinnassa​​​​. Teholtaan Curcuma longa -uute on ollut verrannollinen NSAID-lääkkeisiin nivelkivuissa, toiminnan parantamisessa ja jäykkyyden vähentämisessä. Huomattavaa on, että tämä teho tullut esiin alkoholipohjaisella uutteella. Jauhe/kapselimuotoisen kurkuman imeytyminen on heikkoa ja vastaavaa tehoa ei ole voitu tutkimuksissa näyttää.

Kurkuman tehoa kivun hoidossa osaltaan selittää sen toimivan monen eri mekanismin kautta mm. inhiboimalla pro-inflammatorisia sytokiineja ja COX-2, vähentämällä oksidatiivista stressiä, hillitsemällä kalsiumkanavia ja Cs2+/kalmoduliiniriippuvaista proteiinikinaasi II entsyymiä, moduloimalla Metabotrooppista glutamaatti reseptori-2:sta, inhiboimalla JAK2/STAT3 signalointipolkua, inhiboimalla apoptoosia ja JNK/MAPK ja ERK/CREB signalointipolkuja ja aktivoimalla elimistön opioidisysteemiä.

Tämä laaja ja moninainen vaikutus inflammatorisiin mekanismeihin selittää osaltaan myös sen käyttöä allergiapohjaisissa sairauksissa mm. siitepölyallergiat ja astma.

Ruoansulatuskanava

Perinteisessä lääketieteessä kurkumaa on käytetty ruoansulatuskanavan terveyden edistämiseen ja EMA:n kasvirohdoskomitea on antanut kurkumalle indikaation dyspepsian hoitoon. Sen anti-inflammatoriset ja antioksidanttiset ominaisuudet auttavat vähentämään turvotusta ja lievittävät erilaisia ruoansulatuskanavan häiriöitä, kuten mahahaavoja ja pohjukaissuolihaavoja. Lisäksi se on auttanut ylläpitämään remissiota colitis ulcerosa-potilailla. Tämä tekee siitä arvokkaan yrtin yleisen ruoansulatushyvinvoinnin ylläpitämisessä.

Immuunipuolustuksen tuki

Kurkumiinin antioksidanttiset ominaisuudet ovat merkittäviä vapaiden radikaalien neutraloinnissa, yhdisteissä, jotka voivat aiheuttaa soluvaurioita. Nämä antioksidanttiset vaikutukset tukevat yleistä immuunitoimintoa, auttavat ehkäisemään soluvaurioita ja vähentävät kroonisten sairauksien riskiä. Tämä kurkuman näkökohta tekee siitä olennaisen osan yleisen terveyden ja hyvinvoinnin vahvistamisessa​​​​.

Näiden peruskäyttötarkoitusten lisäksi kurkuma tunnustetaan myös sen antimutageenisten, antimikrobisten, syöpää ehkäisevien, diabetesvastaisten, lipidejä alentavien, maksaa suojaavien ja neuroprotektiivisten vaikutusten vuoksi. Nämä laaja-alaiset hyödyt korostavat kurkuman monipuolisuutta lääkeyrttinä ja sen potentiaalia erilaisissa terapeuttisissa sovelluksissa.

Varoitukset:

Tutkimuksia raskauden ja imetyksen aikana ei riittävästi ole, joten suositellaan välttämään niiden ajan. Vältettävä myös jos maksakirroosi, keltaisuutta tai sappirakon toimintahäiriöitä.

Tutkimukset: