Yrteistä apua allergioihin

"Sitten koitti kevät, jolloin yhtäkkiä toukokuussa tajusin, etten ole saanut siitepölyallergiaoireita"

Ennen keväät olivat minulle tuskallista ja masentavaa aikaa. Juuri kun aloin iloita pidemmistä päivistä ja auringonpaisteesta, iskivät siitepölyallergiat. Nuha ja silmien kutina olivat vielä pientä, mutta allergiat johtivat hurjaan väsymykseen, sairaaseen oloon ja kuumeeseen. Vedin kaksin käsin allergialääkkeitä, kahta eri lääkettä tupla-annoksin. Niistä huolimatta en pystynyt olemaan ulkona. Seurasin tiedotteista epätoivoisena kuinka leppäaika johti koivuaikaan ja siitä sitten mukavasti heinäaikaan. Koko kevään ja kesän minä könötin sisätiloissa, näin auringon vain kaukaa ikkunan takaa ja suutuin kaikille, jotka kuljettivat siitepölyä sisään vaatteissaan ja hiuksissaan.

Sitten koitti kevät, jolloin yhtäkkiä toukokuussa tajusin, etten ole saanut siitepölyallergiaoireita. Olin syksyllä aloittanut kurkumiini-uutteen oton ihan muista syistä, enkä ollut suuremmin miettinyt muita mukavia vaikutuksia, joita sen otolla voisi olla. Mikä valtava muutos entiseen! Yrttiuute tehosi paremmin kuin kaikki antihistamiinit ja pystyn nyt nauttimaan kauniista kevätpäivistä ulkoilmassa. Huomasimme myös potilaskunnassamme Astriksessa, että yrttikuureilla olevien potilaiden astma- ja allergiaoireet helpottivat tai katosivat kokonaan.

Oikeastaan kaikilla kasveilla on vaikutuksia välittäjäaineisiin, joiden epätasapainosta seuraa allergisia oireita, mutta tutkimusten ja käytännön kokemusten myötä ovat tehokkaimmiksi osoittautuneet juuri kurkumiini (Curcuma longa), ashwagandha (Withania somnifera) ja houttuynia (Houttuynia cordata). Ashwagandha on yksi parhaista yrteistä kääntämään immuunivasteen Th2 painotteisesta Th1:sen suuntaan ja se tekee sen moduloimalla IL-6, IL-2 ja IL-4 tasoja. Samalla kannattaa kuitenkin myös ottaa esim. houttuyniaa, joka stabiloi syöttösoluja, jopa vähentää niiden määriä ja näin estää histamiinin vapautumista. Histamiini on keskeinen välittäjäaine allergisten oireiden, kuten aivastelun, kutinan, nuhan ja väsymyksen, takana. Paras teho näistä yrteistä on tutkimuksissa saatu alkoholipohjaisista uutteista. Etenkin kurkumiini on hyödytöntä ottaa jauheena, siinä muodossa et saa terveysvaikutuksia irti.

On myös mahdollista mitata immuunivasteeseen liittyviä sytokiineja verestä. Itse käytän Sytokiinistatus-testiä, jossa mitataan IL-2, TNF-alfa, IFN-γ, IL-4, IL-6, IL-10, IL-17A. Tämän avulla voidaan määrittää onko sinun immuunipuolustuksesi kallellaan Th2 vai Th1 puoleen, vai onko kyseessä autoimmuunitaudeille altistava tila, missä Th17 sytokiinit (IL-6 ja IL-17A) dominoivat. Tulosten perusteella voidaan jopa räätälöidä yrttiohjelma, ottaen huomioon tutkimustulokset siitä, mitä sytokiineja kukin yrtti noustaa tai laskee.

Siitepölyallergioiden aiheuttamaa kärsimystä ei kannata kenenkään väheksyä. Ne voivat aiheuttaa voimakastakin väsymystä ja myös sairaspoissaoloja töistä. Itse niin nautin metsässä ja luonnossa olosta, että pakotettu sisällä olo laski mielialaanikin. On niin upeaa että nyt, pienen yrttiavun turvin, voin lähteä nauttimaan Suomen keväästä, eikä minua paljoa sisältä enää tavoita. Vedän täysillä suomalaisen metsän tuoksuja keuhkoihini ja ilooni kevään tulosta ei enää sekoitu surua tai tuskaa.

Aiheeseen liittyy:

Grace G.L. Yue a, Ben C.L. Chan a, Po-Ming Hon a, Mavis Y.H. Lee a, Kwok-Pui Fung a,b, Ping-Chung Leung a, Clara B.S. Lau a. Evaluation of in vitro anti-proliferative and immunomodulatory activities of compounds isolated from Curcuma longa
Srinivasulu Amara, S. Prasanna Kumar & Rao R. Athota (1999) Suppressive Effect Of Withania Somnifera Root Extract on the Induction of Anti-Ovalbumin IgE Antibody Response in Mice, Pharmaceutical Biology, 37:4, 253-259, DOI: 10.1076/phbi.37.4.253.5802
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19441014/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11000101/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X09010093

Don't miss these stories: