Vatsan ja suoliston ongelmia voidaan hoitaa

”On lähes mahdotonta arvata mistä vatsan ja suoliston ongelmat johtuvat koska mekanismeja on niin monta. Hoito onnistuu kun tiedetään tarkemmin mistä on kyse."

Uusi kansantauti?

Suomessa on tällä hetkellä noin 50 000 tulehduksellista suolistosairautta eli IBD:tä sairastavaa. Uusia tapauksia todetaan vuosittain yli 2 000. Kun päälle lasketaan suuri osa väestöä joilla on länsimaisen ruokavalion aiheuttama matala-asteinen tulehdustila päällä niin emme usko että tahti hidastuu.

Miksi suoliston kunnolla on väliä?

Toimiva suolisto on keskeistä terveydelle. Yli puolet puolustussoluista sijaitsee siellä, eli suolisto on tärkeä osa elimistön kykyä puolustatutua erilaisia hyökkääjiä vastaan. Suoliston kautta imeytyy elimistölle välttämättömät ravintoaineet, ja huonokuntoinen epätasapainossa oleva suolisto ei välttämättä pysty ottamaan vastaan mitä syömme johtaen erilaisiin puutoksiin.

Merkittävää on että suoliston ympärillä on enemmän hermosoluja kuin selkäytimen: yli 100 miljoonaa. Ne ovat vastaavan laisia kuin aivoissa ja muodostavat eräänlaiset suolisto-aivot. Esimerkiksi sanonta "perhosia vatsassa" tulee siitä miten stressireaktio aiheuttaa suoliston ja hermoston interaktioita. Suoliston terveys vaikuttaa myös mielialaan, stressinsietokykyyn ja muistiin, ja esimerkiksi serotoniinista (mielialaan vaikuttava hormoni jota hermosolut tuottavat) tuotetaan suolistossa jopa 90%!

Ensin pitää tietää että missä on vika

Suoliston ongelmian "arvaaminen" on lähes mahdoton tehtävä. Perusratkaisut jossa syödään terveellisesti ja lisätään vaikkapa probiootti eivät useinkaan riitä tilanteen korjaamiseksi. Näemme kotimaisissa potilaissa aika usein tilanteita joissa suoliston bakteeritasapaino ei ole kunnossa. Esimerkiksi hyvät bakteerit loistavat poissaolollaan ja haitalliset ovat vallanneet tilan. Tällainen tilanne harvoin paranee itsestään vaan se pitää aktiivisesti korjata tuhoamalla haitalliset ja tarjoamalla hyville bakteereille sopivaa ravintoa. Hyvät bakteerit levitessään erittävät yhsiteitä jotka pitävät haitallisia kurissa: siksi on tärkeää varmistaa että niitä on. Nykyisissä ruokavaliotrendeissä on myös pieni miina: monet haitalliset bakteerit syövät proteeinia ja arvaat varmaan mitä hyvät (kuten lactobasillus ja bifidot) syövät: hiilareita.

Ei hätää, käytämme työssämme laboratorioanalyysiä jolla voimme tutkia tilannetta ja suunitella hoidon:

Tyypilliset vatsan ongelmakohdat joita korjaamme

Joitakin esimerkkipotilaita:

”Emma 34 v”
Päivittäiset vatsakivut ja turvotukset pahenivat päivän mittaa. Joutui yleensä aukaisemaan housujen ylimmän napin. Uloste välillä liian kovaa ja välillä liian vetistä.Mikrobiomitesti identifioi harmillisia bakteereja ja myös ruoansulatusongelmia.Ruoansulatuksen tukemista seurasi dysbioosin hoitaminen ja kivut ja turvotukset ovat hävinneet.  

”Risto 53 v”
Muuten olo on kohtuullisen ok, mutta runsaasti turvotusta, ilmavaivoja ja hänen painonsa nousee. Syylliseksi todetaan bakteeri, joka muodostaa ylimäärin kaasuja ja se saadaan hävitettyä nopeasti lyhyellä hoidolla. Hänen aineenvaihduntansa on parantunut ja saimme erityskiitoksen hänen vaimoltaan.

MITÄ ANALYSOIMME:

  • Ulosteen pH*
    Suolen bakteeriepätasapaino vaikuttaa ulosteen happamuuteen.
  • Haitalliset bakteerit*
    Haitallisten bakteerien, kuten Citrobacter, Clostridium, Enterobacter, Hafnia, Klebsiella, Morganella, Proteus,Pseudomonas, Serratia, Yersinia määrät voivat olla liian suuria. Osa näistä voivat aiheuttaa erilaisia suolisto-oireita. Siksi näiden bakteerien liikakasvu tulisi hoitaa.
  • Hyödylliset bakteerit*
    Hyödyllisten bakteerien, kuten Bifidobacterium sp. ja Lactobacillus sp. merkitys on suuri. Ne laskevat ulosteen happamuutta ja niiden metaboliset tuotteet estävät haitallisten bakteerien kasvua.
  • Hiivat*
    Hiivat eivät kuulu normaaliin suolen mikrobiomiin, mutta saamme niitä pieniä määriä ruoan mukana. Hiivojen liikakasvu voi aiheuttaa ongelmia suolen immuunivasteen häiriöissä ja bakteerien epätasapainotiloissa.
  • Ruuansulatus
    Sulamattomien rasvojen proteiinien ja sokerien määrät mitataan kuten myös tärkkelys- ja vesipitoisuudet.
  • Alfa-1 antitrypsiini*
    Proteaasi-inhibiittori, joka peilaa suoleen vuotavien plasmaproteiinien määrää. Tätä voidaan käyttää vuotavan suolen -oireyhtymän merkkinä. Tämä tila kasvattaa riskiä allergioiden ja yliherkkyyksien kehittymiseen erityisesti ruokien osalta.  
  • Kalprotektiini*
    Käytetään suoliston tulehduksen mittarina (tulehdukselliset suolistosairaudet, tuumorit, polyypit, kipulääkkeiden aiheuttaman tulehdukset ja vauriot, bakteeri- tai virusinfektiot, koliitti, allergiset reaktiot jne.). Kohonneet kalprotektiini -arvot voivat olla myös peruste suolen tähystykselle.
  • Sekretorinen IgA*
    Osa paikallista immuunivastetta taudinaiheuttajia vastaan. Estää esimerkiksi taudinaiheuttajan kiinnittymistä suolen seinämään ja tunkeutumista syvemmälle. S-IgA myös neutraloi muita biologisesti aktiivisia antigeeneja, kuten entsyymejä ja mikrobien erittämiä toksiineja.

LISÄANALYYSIT (LISÄHINTAAN):

  • Zonuliini*
    Zonuliini säätelee suolen epiteelin tiiviitä liitoksia. Viimeisimpien tutkimusten mukaan ruoan gluteenin osana esiintyvä gliadiini ja Roundupin pestisidit (glyfosaatti) voivat vaikuttaa zonuliinimekanismiin heikentäen tiiviitä sidoksia ja lisäten alttiutta vuotavan suolen syndroomaan.
  • Helikobakteeri*
    Bakteeri, joka aiheuttaa suolen seinämän haavaumia ja tulehduksia.
  • Gliadiini ja transglutaminaasi*
    Joidenkin tutkimusten mukaan näiden parametrienimmuunivasteen mittaukset ulosteesta ovat verestä mitattuja herkempiä.
  • Eosinofiilinen proteiini X (EPX)*
    Suolitulehduksen mittari, erityisesti ruokayliherkkyystapauksissa.
  • Elastaasi*
    Haiman erittämä ruoansulatusentsyymi.
  • ß-defensiini 2 (hBD-2)*
    Suolen epiteelisolujen tuottamaantimikrobinen proteiini.
  • Parasiitit, mikroskopia*
    19 eri lajia. Sisältää 2 analyysiä.
  • Parasiitit, PCR 1*
    Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium spp, Blastocystis hominis, Dientamoeba fragilis, Cyclospora cayetanensis.
  • Parasiitit, PCR 2*
    Strongyloides=sukkulamato, Necator americanus=koukkumato, Ancylostoma="kaivosmato", Ascaris=suolinkainen, Trichuris trichiura=piiskamato, Oxyuren=kihomato, Hymenolepis=heisimato, Taenia=lapamato, Mikrosporidiat (Enterocytozoon/Encephalitozoon)=harppuunasienet

Aiheeseen liittyy:

Don't miss these stories: