Pitkä korona ja CFS (osa3): Hoito

Lue uutislehti Isännät haloo!:n viimeisin numero ja kuule viimeisimmät uutiset kun tähtireportterimme Minea Välkky raportoi paikan päältä kroonisesta väsymyksestä kärsivän Nia-isäntäelimistön sisältä.

Reportteri Minea Välkky, kehonpuolustusministeriö:

Arvoisa lukijakunta, olemme täällä toiminnan keskipisteessä projektipäällikkö Nirri Vex:in toimistossa. Hänhän on maamme kuuluisin mikrobien tappaja, joka hälytettiin tähän nimenomaiseen isäntäelimistöön sen jälkeen kun alkutaistelu virusta vastaan ei ollut mennyt aivan putkeen. Hän on tullut varmistamaan, että tilanne saadaan korjattua ja varmistettua hyvät lähtökohdat seuraavien hyökkäysten varalle.

Täällä onkin valtava hulina, viestintuojat juoksevat edestakaisin tuoden viestejä projektipäällikölle eri puolilta Nian kroppaa. Ne heittävät viestit alati kasvavaan pinoon Vexin työpöydälle ja ryntäävät saman tien viemään vastausviestejä takaisin alkupaikkaan. Projektipäällikkö todellakin tarvitsee kaikki 100 kättään ja 1000 apulaistaan käsittelemään viestitulvaa ja miettimään oikeat vastaukset kaikkeen.

Kiireestään huolimatta Nirri Vex on myöntänyt meille mahdollisuuden haastatella, kunhan emme vain häiritse hänen työntekoaan.

”Hyvää päivää projektipäällikkö Nirri Vex, voisimmeko saada teiltä viimeisimmän tilannekatsauksen: Missä mennään tällä hetkellä ja olemme pääsemässä parempaan tilanteeseen pian?”

”Päivää, päivää. Vielä on vähän aikaista sanoa. Tehtävä on valtava. Niassa jyllännyt virusinfektio jätti jälkeensä yleisen tulehdustilan sekä vaurioita joihinkin elimiin. Ihan normaalin elimistön toiminnan pyörittäminen on jo vaativa ja kompleksi tehtävä, mutta nyt meidän täytyy sen kaiken päälle saada korjattua vauriot ja palautettua tasapaino.”

”Kuulin, että olitte juuri kansainvälisessä konferenssissa, voitteko kertoa kuulitteko siellä mitään uutta ja mitä kollegat ympäri maailmaa kertoivat siellä vallitsevasta tilanteesta?”

”Konferenssi oli erittäin antoisa ja sain paljon uusia ideoita juuri tällaisen kroonistuneen tilanteen hoitoon. Yhä enemmän on näyttöä siitä, että avainasemassa tervehtymiseen on nimenomaan tulehdustilan hoito. Näettekö nämä tuhannet viestintuojat juoksemassa edestakaisin? Ja huomaatteko, miten punaisia viestintuojia on valtava määrä, kun taas vihreitä ja sinisiä paljon pienemmät määrät?

Me kutsumme näitä punaisia viestintuojia Th1 sytokiineiksi ja niiden ylimäärä kertoo minulle että Nian elimistössä on voimakas tulehdustila päällä. Tämä tekee hänelle kipuja eri puolille kroppaa ja lisäksi yleisen väsymyksen. Nyt punaisia viestejä tulee niin valtavat määrät, että tämä tulva uhkaa pysäyttää kaiken toiminnan, olisi siis tärkeää saada tämä tilanne rauhoittumaan mahdollisimman pian.

Konferenssissa kuitenkin kuulimme, että muut projektipäälliköt ovat havainneet isäntäelimistöissään välillä aivan erilaisen tilanteen. Toisten isännissä onkin saattanut olla sinisten ylimäärä (Th2) tai vihreiden ylimäärä (Th17).”

Sytokiinit ovat kompleksi välittäjäaineiden järjestelmä joka säätelee immuunijärjestelmän biologista vastetta. TH1 vaste on proinflammatorinen ja se tappaa solunsisäisiä parasiitteja ja nostaa autoimmuunireaktioita. Joissain tilanteissa se kuitenkin lyö yli ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia jotka pitää aktiivisella hoidolla hallita.

Miksi tilanne vaihtelee eri ihmisissä?

”Sepä mielenkiintoista, löytyikö mitään selitystä miksi tilanne voi olla niin erilainen eri isäntäelimistöissä?”

”Asia on vielä tutkimuksen alla, mutta arvelemme sen liittyvän osaltaan sekä isäntäelimistöjen synnynnäisiin erilaisuuksiin geeneissä ja ehkä myös eroihin elintavoissa ja saadussa infektiossa. Monta lusikkaa sopassa niin sanotusti ja lopputulos vaikea ennustaa. Toisaalta jokainen tilanne on kyllä hoidettavissa, joten tärkeää on vain tietää mikä tilanne on ja toimia sen mukaan.”

”No, millä tavalla tämä tilanne sitten saadaan korjattua?”

”Tässä päästäänkin ongelman ytimeen. Minä kyllä näen, mikä tilanne on ja mitä viestintuoja-sytokiiniryhmää on liikaa tai liian vähän, mutta minun keinoni korjata tilanne on rajallinen. Lievän tilanteen saamme kyllä korjattua ajan myötä, mutta vaikeammassa tilanteessa pitäisi isäntäelimistönkin osallistua ja auttaa. Meillä ei kuitenkaan ole suoraa keinoa viestiä tätä isännällemme. Voimme vain toivoa, että hän hoksaisi asian itse. Siksi olinkin halukas antamaan tämän haastattelun, josko vaikka tätä kautta saisimme Nialle viestittyä mitä hän voisi tehdä itsensä auttamiseksi. Tilanne täällä elimistössä kun on hälyttävä!”

”Tosiaankin, toivotaan että mahdollisimman moni isäntäelimistö lukisi tämän. Mitä antaisitte näille lukijoille siis neuvoksi?”

Vauriot pitää korjata

”Ensiksikin syntyneiden vaurioiden korjaamiseen tullaan tarvitsemaan massiiviset määrät rakennusaineita. Esimerkiksi Nialla vauriot sijaitsevat mitokondrioissa, joiden tehtävänä on tuottaa energiaa meille. Nyt ne toimivat vain vajaina. Isännät ehkä ymmärtävät tilanteen vakavuuden paremmin, jos vertaan sitä tilanteeseen, missä heidän talonsa saisi vain 50% tarvitsemastaan sähköstä. Kuvitelkaa isännät tilannetta, missä vain 50% lämmityksestä/valaistuksesta/laitteista toimisi tai joutuisitte valitsemaan mihin se energia ensisijaisesti laitetaan. Kyllä olisi tahmaista toimia. No, se tahmaisuus on nyt täällä Nian kropassa arkipäivää ja se välittyy Nialle asti sekä fyysisenä voimattomuutena että ajatusten puuroutumisena.

Hänen on vaikea välillä edes saada sanoja ulos, puhumattakaan liikunnasta. Entä sitten puolustussysteemit – mitäs jos isäntien maan puolustusvoimat ja lentokoneet toimisivat vain puolella teholla? Nyt Nialla on valtava puute puolustussoluista, niitä tuhoutui isot määrät taistelussa ja tarvitsemme nopeasti rakennusaineita saadaksemme puolustuksen kuntoon. Tällä asialla on kiire, koska uusi hyökkäys tulee varmasti, kysymys on vain kuinka pian ja ehdimmekö rakentaa riittävän armeijan ennen sitä.

Nämä elimistön ja puolustussysteemin tarvitsemat rakennusaineet saadaan syömällä, juomalla ja hengittämällä. Tilanteen ollessa vaikea ei yleensä riitä pelkkä tavallisesta ruuasta saadut rakennusaineet, vaan tarvitsemamme määrät ovat niin suuria, että isännän pitää ottaa tärkeimpiä aineita myös ravintolisinä. Parasta on, jos isäntäelimistö voi mennä mittauttamaan keskeisimmät rakennusaineet, kuten kokoveren sinkin, magnesiumin, seleenin ja seerumin D-vitamiini, B-12 vitamiinin.

Myös rasvahapot olisi tärkeää mitata, niitä tarvitaan erityisesti mitokondrioiden seinämien korjaamiseen. On myös erikoistestejä nimenomaan energiantuotannon mittaamiseen, mutta puhutaan niistä vaikka toisessa haastattelussa sitten tarkemmin. Konferenssissa paljastui, että isäntien tarve eri aineiden suhteen voi erota suurestikin, ilmeisesti riippuen siitä, miten hyvin heidän ruuansulatuksensa toimii ja kuinka suuria vauriot ovat. Joskus voi siis olla tarpeen mitata suoliston tilannetta myös.

Toiseksi haluamme ehdottomasti korjata tämän viestintuoja-sytokiinien epätasapainon. Tässäkin parasta on, jos isäntä tietäisi mitä sytokiiniryhmää on liikaa ja mitä liian vähän, keinot näiden tilanteiden korjaamiseen kun ovat erilaiset. Jos siis meidän isäntämme Nia on kuulolla, niin ottaisitko itsestäsi esimerkiksi Sytokiinistatus -testin. Sen tuloksen avulla Nia näkisi saman, minkä minä näen täältä pöytäni äärestä eli Th1 sytokiineja on aivan liikaa ja niiden laskemiseksi hän voisi ottaa esimerkiksi timjamia eli Thymus vulgaris ja andrographista eli Andrographis paniculata.”

Ei jäädä tulehdukseen makaamaan

”Entä jos joku kuulolla oleva isäntä ei halua tai voi ottaa tällaista testiä, voivatko he tehdä mitään elimistönsä eteen vaikkeivät näe tilannetta paikan päällä?”

”Korjaus on tietenkin paljon nopeampaa ja tehokkaampaa silloin kun tietää täsmälleen mitä korjata, mutta jos nyt on tilanne että joutuu sokkona itseään tukemaan, niin on kyllä kaksi yrttiä, jotka näyttäisivät tasapainottavan sytokiineja huolimatta siitä mikä ryhmä on yliedustettuna. Nämä yrtit ovat Baikal skullcap eli Scutellaria baicalensis ja Red sage eli Salvia miltiorrhiza.

On kuitenkin tärkeää että ei ota mitä vain Skullcapia tai salviaa, koska vain näillä tietyillä yrteillä on tutkimusten mukaan tämä vaikutus. Siksi olisi hyvä, että isännät oppisivat tarkistamaan aina tuon latinankielisen nimen ja sen jälkimmäisen sanan sieltä eli baicalenis ja miltiorrhiza tässä tapauksessa.”

”Kiitoksia projektipäällikkö Vex, tässä olikin hyviä vinkkejä kaikille isännille ja toivotaan, että mahdollisimman moni heistä lukisi nämä teidän terveisenne. Olisiko vielä jotain mitä viimeiseksi haluaisitte sanoa lukija- ja kuuntelijakunnallemme?”

”Vain sen, että toivoa on. Vaikka kuinka vaikealta tilanne tuntuisi, niin apua on saatavilla. Kun vain ei jäädä tulehdukseen makaamaan!”

Lisää tutkimuslinkkejä:

Effects of Salvia miltiorrhiza on serum levels of inflammatory cytokines in patients with severe acute pancreatitis https://europepmc.org/article/med/17214932

The main bioactive compounds of Scutellaria baicalensis Georgi. for alleviation of inflammatory cytokines: A comprehensive review https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332220311094

Aiheeseen liittyy:

Berger, Abi Science commentary: Th1 and Th2 responses: what are they?, British Medical Journal VOLUME 321 12 AUGUST 2000
Waite, Janelle C. et al Th17 Response and Inflammatory Autoimmune Diseases, International Journal of Inflammation Volume 2012, Article ID 819467
Mohammad Reza Khazdair et al, Immuno-modulatory and anti-inflammatory effects of Thymus vulgaris, Zataria multiflora, and Portulaca oleracea and their constituents Pharmacological Research - Modern Chinese Medicine Volume 1, December 2021, 100010

Don't miss these stories: