Gutscan PCR suolistotesti on laaja analyysi suoliston bakteerikannasta

Suoliston bakteerikannan häiriöt liittyvät moniin sairauksiin: metabolinen syndrooma, diabetes, suoliston tulehdukselliset sairaudet, IBS, paksusuolen syöpä, kalsium oksalaatti virtsatiekivet, sydän- ja verisuonitaudit, reumaattiset niveltulehdukset ja neurologiset sairaudet.

Gutscan PCR: Laaja mikrobiologinen analyysi suoliston bakteerikannasta ja sen häiriöihin liittyvistä terveysriskeistä

Gutscan PCR testi edustaa seuraavan generaation PCR-sekvenssointi ulostetestiä, joka tähän asti on ollut vain tutkimuskäytössä. Tämä tekniikka on vallankumouksellinen suolistotutkimuksessa, koska se mahdollistaa monien tunnettujen suolistobakteerien tunnistamisen ja mittaamisen. Tällä metodilla on myös mahdollista havaita anaerobiset (hapettomissa olosuhteissa elävät) suolistobakteerit, jotka eivät ole viljeltävissä ulostenäytteistä.

Miksi suoliston bakteerikantaa tulisi tutkia?

Bakteerit ovat itse asiassa välttämättömiä ihmiselle. Nykyään on tunnistettu yli 1000 erilaista bakteerilajiketta ihmisistä ja ne osallistuvat joko suoraan tai epäsuorasti fysiologisiin prosesseihin, kuten metaboliaan, immuniteettiin ja vastustuskykyyn taudinaiheuttajia kohtaan. Jatkuvasti tutkijat löytävät myös uutta näyttöä siitä, miten suoliston bakteerikanta voi olla joko estämässä tai aiheuttamassa monia kansantautejamme, kuten sydän- ja verisuonitauteja, dementiaa tai neurologisia sairauksia kuten Parkinsonia. Suomalaisten tutkijoiden tutkimuksessa havaittiin vahvaa näyttöä että Desulfovibrio-bakteeri liittyisi Parkinsonin taudin ilmenemiseen ja vakavuuteen, ko. bakteeri löytyy Gutscan PCR testillä.

Mitä testiin sisältyy

Lukuisien bakteerien absoluuttisten määrien mittaamisen lisäksi, uusi testi myös arvioi eri bakteeriryhmien osuuksia ja koko suoliston bakteerikannan monimuotoisuutta nk. diversiteettiä. Diversiteetti on tärkeää puolustautuessamme vahingollisia tauteja aiheuttavia mikrobeja vastaan. FODMAP -indeksi puolestaan auttaa katsomaan hyötyisitkö mahdollisesti FODMAP dieetistä suolisto-oireiden lievittämisessä.

Monet hyödylliset bakteerit happamoittavat suolistoa estäen haitallisten bakteerien kasvua

Yleiskatsaus kertoo myös, ovatko histamiinia tuottavien bakteerien määrät päässeet nousemaan liian korkeiksi, onko kehittynyt ylimäärä hiivaa tai onko esim. ulosteen happamuusaste muuttunut.

Kaikki yksilölliset mitatut bakteerit luetellaan ja kerrotaan niiden määrät sekä numeroin että havainnollisilla värikuvilla, mutta tärkeänä osana testiä on myös eri terveysriskien arviointi mittaustulosten perusteella.

Testi mittaa yli 60 suoliston bakteerikantaa, mukaan lukien Parkinsonin tautiin liityvän desulfovibrion. Tämä löydös eräältä potilaaltamme (lupa julkaisuun).

Nämä riskianalyysit perustuvat uusimpiin tutkimustuloksiin ja kertovat onko sinulla kohonnut riski kehittää esim. seuraavia sairauksia: 2 tyypin diabetes, vuotava suoli, ME/CFS, depressio, psoriasis, allergiat, astma, Alzheimer, Parkinson, ylipaino, krooniset suoliston tulehdukselliset sairaudet, sydän- ja verisuonitaudit.

Tällä testillä ei diagnosoida näitä sairauksia, vaan määritellään onko niiden suhteen kohonnut riski suoliston bakteerikannan perusteella.

Kohonneita riskejä eräällä potilaallamme

Testitulosten lopussa on vielä Astriksen suunnittelemat toimenpide-ehdotukset tulostesi perusteella. Suosittelemme myös tulosten läpikäymistä testin tulkintaan koulutetun ammattilaisen kanssa.

Lue myös

Olemme jo törmänneet Parkinsonin taudin aiheuttavaan Desulfovibrio-bakteeriin kliinisessä työssämme. Lue aiheesta lisää.

Oletko early-adopter?

Testiä saa nyt heti tilaamalla näytteenottopakkauksen info@astris.fi tai lähettämällä tietosi + viestin että haluat testata oman tilanteesi yhteydenottolomakkeella.

Testin hinta on: 249,-

Aiheeseen liittyy:

Murros KE, Huynh VA, Takala TM and Saris PEJ (2021) Desulfovibrio Bacteria Are Associated With Parkinson’s Disease. Front. Cell. Infect. Microbiol. 11:652617. doi: 10.3389/fcimb.2021.652617

Don't miss these stories: