Etsimässä tutkittavia kasveja viidakosta

"Lääketieteen Nobelin 2015 myönnettiin professori Youyou Tu:lle työstään Artemisia annua kasvin käytöstä malarian hoitoon, pelastaen miljoonia ihmishenkiä"

Mitä elämä olisi ilman kasveja? Ja nyt en puhu edes siitä, kuinka koko ekosysteemi on riippuvainen kasveista. Kasvien tulisikin olla korkeimpana arvoasteikossamme jo sen takia, että ne osaavat muutaa auringon energiaa meille kaikille käyttökelpoiseen muotoon ja kykenevät tuottamaan happea. Maapallo pystyy jatkamaan (ja saattaisi jopa niin halutakin) kukoistustaan ilman ihmisiä, mutta kasvit taas ovat välttämättömiä maapallon elämälle. Me puun halaajat olemme ylpeitä tutkimuksesta, joka paljastaa kuinka puut voivat kommunikoida ja vaihtaa tietoa. Tämä puiden internet oli olemassa jo kauan ennen meitä ihmisiä.

Jopa puolet uusista lääkeaineista on peräisin luonnosta

Haluan tällä kertaa kuitenkin keskittyä siihen, miten kasvit liittyvät terveyteemme ja hyvinvointiimme. Kun matkustan ympäri maailmaa opettaen ja puhuen yrteistä, minulta usein kysellään ”onko ne todellakin tehokkaita?”. Silloin opastan kuulijoita, että jopa puolet kaikista uusista lääkeaineista on lähtöisin luonnosta ja että luvut vaihtelevat vain hieman erikoisalasta riippuen. Lääkeyhtiöt haluavat patentoida tuotteensa tehdäkseen voittoa ja siksi ne eristävät yhden tai muutaman molekyylin alkuperäisestä lähteestä ja tilanteesta riippuen saattavat niiden molekyylejä hieman justeeratakin. Kun lopulta tuote voidaan ymmärtää riittävän ainutlaatuiseksi, se voidaan myydä korkeammalla hinnalla. Kukaan ei voi patentoida äiti luonnon kasveja – ne kun ovat äiti luonnon luomuksia.

Tässä farmaseuttisessa prosessissa unohtuu usein muutama tärkeä yksityiskohta. Kun kasvit ovat kehittäneet keinojaan puolustautua tunkeilevia mikrobeja vastaan, niillä on ollut käytössään suuri määrä eri yhdisteitä, jotka toimivat synergisesti yhdessä. Nämä kombinaatiot varmistavat tehokkaamman toiminnan, vähemmän mahdollisuuksia mikrobien vastustuskyvyn kehittymiselle ja vähemmän haitallisia sivuvaikutuksia. Kun valitsemme vain yksittäisen yhdisteen, menetämme suuren osan tästä.

Tutkimusmatkalla Perussa: lääkärit Marjo Valonen ja Lee Cowden keräämässä näytteitä yliopistotutkimuksiin


Tehosta puhuessani mainitsen, että Vuoden 2015 lääketieteen Nobel-palkinto myönnettiin professori Youyou Tu:lle Artemisia annua -kasvin käytöstä malarian hoitoon pelastaen miljoonia. Kiinan SARS -epidemia voitettiin pitkälle yrtteillä, Kiinassa onkin pitkät perinteet kasvilääketieteessä.  WHO:n 2009 päätöksen 62.13 mukaan perinteisen ja modernin länsimaisen lääketieteen liittoa tulisi edistää. Olemmekin oikeastaan velvollisia etsimään hoitokeinoja ja näkemystä “vanhasta tiedosta” sen sijaan, että vähättelemme sitä ja hyökkäämme sitä vastaan.

Omalle perheelleni yrtit ovat osoittautuneet elämiä pelastavaksi ja muuttavaksi tekijöiksi. Aluksi niiden käyttö auttoi ratkaisemaan vakavia terveysongelmia ja nyt ne ovat muuttaneet jokapäiväisen elämämme. Käytän päivittäin esimerkiksi Takunapuun (Cecropia Strigose) kaarnauutetta pitääkseni flunssat ja influenssat loitolla. Myös lapsemme käyttävät sitä flunssakausien aikana ja ennen tärkeitä koulukokeita. Jopa perheen isä alkaa etsiä Takunapulloa tuntiessaan ensimerkkejä alkavasta virusinfektiosta. Hän tietää, että kun sitä otetaan heti varhaisessa vaiheessa, hän voi välttyä infektiolta kokonaan tai ainakin saada se lievemmässä muodossa.

Tim Eatonin, (Nutramedixin perustaja), paikallisten natiivioppaiden ja yliopiston kasvitieteilijöiden yhteistyötä


Kun puhun ja opetan yrttitietoa toivon tekeväni oman osani sen vanhan perinteen ja tiedon palauttamiseksi takaisin, kuinka syömämme yrtit ja ruoka voivat olla paras tapa tukea terveyttämme. Koko ihmisen kehittymisen ajan olemme joutuneet sopeutumaan ympäristöömme. Ajan myötä olemme oppineet kuinka prosessoida ja konsentroida uutteita hyödyllistä yrteistä saaden niistä tehokkaampia. Meidän tuleekin tehdä enemmän tutkimusta kasveista oppiaksemme käyttämään niitä turvallisesti ja löytääksemme luonnosta uusia aarteita. Joten opitaan lisää kasveista ja liitytään puiden internettiin!

Terveisin,

Marjo Valonen, lääkäri.

 

Aiheeseen liittyy:

Don't miss these stories: